Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya, kreativa möten under Omställningsveckan ska ge en boost för klimatomställningen i Västmanland. Bild från konstinstallationen på Karlsgatan2 i Västerås. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Omställningsveckan i Västmanland – konst ska trigga engagemang för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Med utställningar, interaktiva workshops, filmer och musik ska Omställningsveckan i Västmanland väcka besökare och deltagares engagemang för att ta fler steg i klimatomställningen.

– En del aktiviteter är redan förbokade för speciella grupper, men sen händer mycket som är öppet för allmänheten, säger Viktoria Vingmarker klimathandläggare Länsstyrelsen.

Nu har den så kallade Omställningsveckan dragit igång i Västmanland. Inbjudna skolklasser, makthavare och andra yrkesverksamma som jobbar med klimatomställningen utgör huvudmålgrupperna. Samt allmänheten som under veckan kan besöka flera platser med öppna arrangemang.

Boosta klimatomställningen

Tanken med den är att med hjälp av kultur och konst ge inspiration till besökare att påbörja eller påskynda omställningsarbetet.

– Det är en av förhoppningarna. Mycket i samhället finns redan på plats; vetenskaplig fakta, olika avtal och styrdokument, men vi har ju inte tagit oss hela vägen och vi tror att såna här kreativa broar kan leda oss till nästa steg, säger Viktoria Vingmarker.

Bakom initiativet ligger Länsstyrelsen i Västmanland, Region Västmanland, Miljö- och klimatrådet Västmanland och Förbundet Agenda 2030.

I klippet ovan hör du en av initativtagarna om vad som kommer hända under veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.